google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Alcoholverslaving en levercirrose

14 dec 2023

Alcoholverslaving is een verlammende en slopende ziekte die zowel mentaal als fysiek zijn tol eist van personen die eraan lijden. Alcoholverslaving heeft niet alleen talloze andere negatieve gevolgen, maar verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van levercirrose.

De lever, het grootste orgaan in het lichaam, is essentieel voor een goede gezondheid en lichaamsfuncties. De lever verwijdert en neutraliseert gifstoffen in het bloed, produceert immuunstoffen om infecties onder controle te houden en houdt het bloed vrij van ziektekiemen en bacteriën. Daarnaast maakt de lever ook eiwitten die de bloedstolling regelen en produceert hij gal om zowel vetoplosbare stoffen als extra vetten te helpen absorberen. Cirrose is de ophoping van littekenweefsel op de plaats van normaal gezond weefsel, waardoor de bloedstroom door het orgaan vertraagt of stopt en de algehele leverfunctie wordt aangetast. Cirrose is de twaalfde doodsoorzaak door ziekte in de Verenigde Staten en doodt elk jaar ongeveer 26.000 mensen.

Cirrose staat vaak gelijk aan chronisch alcoholisme en alcoholverslaving is een van de belangrijkste oorzaken van deze ziekte, die zich meestal ontwikkelt na tien jaar of meer zwaar drinken. De hoeveelheid verschilt van persoon tot persoon, maar het is aangetoond dat alcohol de lever beschadigt door de normale stofwisseling te blokkeren. Cirrose beïnvloedt het lichaam op vele manieren, waaronder oedeem en ascites, die ontstaan wanneer de lever zijn vermogen verliest om het eiwit albumine aan te maken. Als gevolg daarvan hoopt water zich zowel in de benen (oedeem) als in de buik op. (ascites)

Blauwe plekken en bloedingen kunnen ook optreden als gevolg van het feit dat de lever niet in staat is om door te gaan met de reguliere productie van de eiwitten die nodig zijn voor de bloedstolling. Geelzucht is ook een veel voorkomende bijwerking en treedt op wanneer de lever niet in staat is om voldoende bilirubine te absorberen. Een andere, ernstigere bijwerking van cirrose door alcoholverslaving is de aanwezigheid van gifstoffen in het bloed of de hersenen, omdat een beschadigde lever deze stoffen niet kan verwijderen. Gifstoffen kunnen het mentale functioneren afstompen en uitgesproken persoonlijkheidsveranderingen veroorzaken, en leiden tot coma en zelfs de dood.

Alcoholverslaving is een ernstig probleem, maar gelukkig ook een probleem dat goed te behandelen is met de juiste therapie en met de hulp van toegewijde en getrainde professionals in een afkickkliniek voor drugs en alcohol. Hoewel cirrose vele oorzaken heeft, kan niet genegeerd worden dat de primaire oorzaak van deze ziekte in direct verband staat met alcoholisme. Het behandelen van alcoholverslaving doet dus meer dan alleen de verslaafde helpen om zijn huidige probleem onder controle te krijgen; het kan, als het goed wordt gedaan, ook helpen bij het voorkomen van toekomstige problemen, aandoeningen en ziekten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights