google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Alcoholverslaving – Waar was je gisteravond mee bezig?

14 dec 2023

Weet je nog wat je gisteravond hebt gedaan? En de nacht daarvoor, en de nacht daarvoor?

Als je ochtenden hebt waarin je vergeet wat je de avond ervoor hebt gedaan, dan is het tijd om je drinkgewoonten eens serieus onder de loep te nemen.

Alcoholverslaving kan betekenen dat je elke dag drinkt; of dat je elke week overmatig drinkt; of dat je het gevoel hebt dat je niet zonder alcohol kunt. Je hoeft niet permanent dronken te zijn om verslaafd te zijn.

Denk na over de effecten die je drinken op dit moment heeft. Als je eerlijk kunt zeggen dat je bijna nooit dronken wordt, dat je nooit iets doet waar je de volgende dag spijt van hebt en dat je je zonder alcohol kunt redden, ontspan dan – je bent uit de gevarenzone. Maar als je antwoord op een van deze vragen “ja” is, dan kun je je op een hellend vlak bevinden.

Alcoholverslaving besluipt mensen zonder waarschuwing. Ze denken dat ze alles onder controle hebben en denken: “Dit kan mij nooit overkomen!”. Maar op een dag worden ze wakker en realiseren ze zich dat ze geen controle meer hebben. De alcohol heeft het overgenomen.

Ze denken dat het te laat is. Ze raken in een spiraal van gebrek aan zelfrespect, kwetsen hun lichaam, dan hun geest en ziel, en uiteindelijk hun dierbaren.

Maar het goede is dat het nooit te laat is. Je kunt verhalen vinden van mensen die de meest schrijnende ervaringen hebben gehad, die regelrecht de goot in gingen (vaak letterlijk); toch hebben ze uiteindelijk ontdekt hoe ze kunnen stoppen met alcohol drinken en nu zijn ze helemaal vrij van die gevangenis.

Hoe hebben deze mensen dat gedaan? Nou, ieder heeft zijn eigen verhaal. Er zijn echter bewezen manieren die je enorm helpen. Want, je kunt dit niet alleen. Als je verslaafd bent aan alcohol, heb je hulp nodig. Een ding om te onthouden is dat er een aantal organisaties zijn om met dergelijke problemen om te gaan, van officiële overheidsorganisaties tot liefdadigheidsorganisaties zoals The Samaritans.

Van de zelfhulpmiddelen die beschikbaar zijn, zijn er boeken verkrijgbaar in de bibliotheek en zelfhypnose-cd’s en downloadbare mp3’s (van gerenommeerde hypnotherapeuten). Andere routes zijn hulp krijgen van de medische wereld (bijv. CGT) en van complementaire therapeuten. Hoe meer manieren je uitprobeert, hoe groter de kans op succes, omdat ze allemaal samenwerken om het krachtiger te maken.

Door professionele hulp, zelfhulp, steun van vrienden en familie en hulp van deskundige organisaties te combineren, kun je dit overwinnen.

En het is kracht die je wilt: Ben je het niet zat om de slaaf van alcohol te zijn?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights