google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Alcoholverslaving: Wie zijn de echte slachtoffers?

14 dec 2023

Mensen hebben vaak medelijden met alcoholisten of zijn boos op hen. Tegenwoordig beginnen ze zich te realiseren dat mensen in de omgeving van alcoholisten ook schade ondervinden van hun daden.

Alcoholverslaving treft iedereen in de omgeving van de alcoholist. Echtgenotes, echtgenoten, partners; kinderen, moeders, vaders; werkgevers, werknemers, personeel; en zelfs willekeurige vreemden die op dat moment gewoon “op de verkeerde plaats” waren.

Bijna altijd is het niet de bedoeling van de alcoholist om problemen te veroorzaken. De alcoholverslaafde heeft vaak gevoelens van wanhoop, hulpeloosheid, zelfhaat en angst. Helaas raken ze verstrikt in hun eigen ellende en merken ze niet op welke gevolgen ze hebben voor andere mensen. Door hun vreselijke introspectie komen alcoholisten vervolgens in een neerwaartse spiraal terecht, waarin ze drinken om hun nare gevoelens te vergeten of om ermee om te gaan, en de alcohol maakt die gevoelens alleen maar erger.

Uiteindelijk gelooft de alcoholist dat hij of zij het niet aankan zonder te drinken.

Door de verslavende effecten die alcohol op de hersenen heeft, zal de alcoholist de omstandigheden en andere mensen de schuld gaan geven van zijn of haar problemen. Het wordt een kwestie van geloven: “Ik ben geen alcoholist. Ik drink alleen omdat…” gevolgd door een of ander excuus. Het weerhoudt de persoon ervan om het probleem toe te geven/

Om te leren stoppen met alcohol drinken, heeft de persoon veel steun nodig, van geliefden en vrienden, professionele organisaties en therapeuten. Dit alles zal echter niet helpen als de alcoholist niet eerst zonder voorbehoud toegeeft dat hij een probleem heeft.

De eerste stap om de alcoholist te helpen is dus om die persoon zover te krijgen dat hij of zij het probleem toegeeft. Dit is niet gemakkelijk. Elke keer dat je helpt, wordt het weer een excuus voor de alcoholist. Hij kan hunkeren naar de aandacht die drinken geeft (wat de effecten van zelfmedelijden versterkt); zij kan de hulp als onvoldoende zien (hoe oneerlijk dat ook is). Helaas geven veel alcoholisten hun problemen pas toe nadat ze alles wat hen dierbaar is zijn kwijtgeraakt: Familie, kinderen, vrienden, baan, huis…

Zodra de alcoholist het probleem heeft toegegeven en ermee instemt om hulp te zoeken, is het tijd voor ondersteuning. De alcoholist heeft hulpmiddelen nodig om te leren stoppen met alcohol drinken. Naast deskundig advies van organisaties zijn er boeken, hypnotherapie, aanvullende therapieën en retraites (waarvan sommige gratis zijn).

Het belangrijkste om te onthouden is dat alcohol een zeer verslavende drug is, dus alcoholverslaving heeft (meestal) meer dan één aanpak nodig. Een combinatie van zoveel mogelijk verschillende benaderingen, die allemaal samenwerken, geeft de grootste kans op succes.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights