google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Behandelprogramma voor alcoholverslaving – 3 stappen in de optie voor alcoholismebehandeling

14 dec 2023

Een alcoholverslaving behandelingsprogramma bestaat uit drie algemene alcoholisme behandelingsoptie stappen. Deze drie stappen zijn interventie, detoxificatie en afkicken.

Veel mensen met een drankprobleem zien of erkennen niet dat ze een probleem hebben met alcoholmisbruik. Vroeger was interventie in een programma voor behandeling van alcoholverslaving meer confronterend, omdat probleemdrinkers werden geconfronteerd met hun overmatig drankgebruik en werden bedreigd met consequenties als ze niet met de behandeling zouden beginnen.

Tegenwoordig bestaat de meest effectieve behandeling voor alcoholisme uit zorgzame en begripvolle begeleiding en interventie. Studies hebben uitgewezen dat meer mensen een behandeling voor alcoholverslaving beginnen als familieleden of werkgevers eerlijk tegen hen zijn en de drinker proberen te helpen inzien dat alcoholmisbruik hun gezondheid en leven op veel manieren negatief beïnvloedt.

Familie of vrienden moeten misschien helpen om het proces van drankprobleemherkenning op gang te brengen door relevante boeken over het onderwerp te lezen om beter geïnformeerd te raken, door contact op te nemen met hun zorgverlener of door de dichtstbijzijnde Anonieme Alcoholisten of een vergelijkbare groep op te sporen.

Een interventie in het kader van een alcoholverslavingsprogramma is een gestructureerd proces waarbij een groep familieleden, vrienden of collega’s op een zorgzame manier samenkomt om hun zorgen over het gedrag van een probleemdrinker kenbaar te maken. Op de juiste manier uitgevoerd, heeft een interventie als doel de persoon (en degenen die deel uitmaken van het leven van de probleemdrinker) uit de crisismodus te halen en de verslaving aan te pakken. Zonder dat de probleemdrinker herkent en erkent dat hij of zij een drankprobleem heeft, is er geen effectieve en blijvende behandeling voor alcoholisme mogelijk.

Hier zijn de drie belangrijkste stappen van het alcoholverslavingsbehandelingsprogramma:

1. Interventie – dit is de eerste optie voor alcoholismebehandeling waarbij het drankprobleem wordt herkend en erkend door de drinker en misschien ook door familieleden of de werkgever. Zodra het alcoholprobleem is erkend, wordt de alcoholconsumptie gestopt voor personen die alcoholafhankelijk zijn.

Als de persoon een probleemdrinker is, kan matig drinken succesvol zijn. Veel alcoholisten zullen in eerste instantie niet erkennen dat hun drinken uit de hand loopt, en matiging kan vaak een succesvolle manier zijn om met het drankprobleem om te gaan. Als matiging werkt, is het drankprobleem opgelost. Als het niet werkt, is de persoon meestal klaar om onthouding te proberen. Omdat alcoholisme invloed heeft op de mensen die nauw verbonden zijn met de probleemdrinker, is voorlichting en behandeling voor familieleden door middel van counseling vaak noodzakelijk.

2. Ontgifting – deze fase van een alcoholverslavingsbehandeling duurt meestal 4 tot 7 dagen. Hoe meer alcohol iemand elke dag heeft gedronken, hoe groter de kans dat hij ontwenningsverschijnselen krijgt als hij stopt met drinken.

Alcohol ontwenningsverschijnselen kunnen variëren van vervelend en ongemakkelijk tot ernstig en zelfs levensbedreigend. Ontwenningsverschijnselen beginnen meestal binnen 12 uur na de laatste alcoholconsumptie en zijn maximaal na twee of drie dagen. Het kan nodig zijn dat de persoon in het ziekenhuis moet blijven voor medische observatie.

In een omgeving onder medisch toezicht kan het afkicken van alcohol veilig gebeuren en kunnen medicijnen worden gebruikt om de ontwenningsverschijnselen te verlichten. Andere medische problemen vergroten de kans op het ontwikkelen van ernstige ontwenningsverschijnselen. Bloedstolling en leverproblemen komen bijvoorbeeld vaak voor bij zware drinkers, en er kunnen ernstige symptomen ontstaan zoals stuiptrekkingen, koorts of delirium tremens.

3. Rehabilitatie – herstel van alcoholisme moet ook ondersteuning voor de probleemdrinker inhouden als de ontgiftingsfase van de behandeling voor alcoholisme eenmaal is afgerond om alcoholonthouding te helpen handhaven. Deze belangrijke herstelondersteuning omvat waarschijnlijk counseling, verpleging en medische zorg binnen dit soort programma’s. Voorlichting over alcoholziekte en de effecten van alcohol op het lichaam moeten deel uitmaken van deze alcoholismebehandelingsoptie en rehabilitatie.

Een behandelingsprogramma voor alcoholverslaving kan een klinisch of poliklinisch programma zijn. Medicijnen worden soms voorgeschreven in alcoholismebehandelingen om terugval te voorkomen. Naltrexon vermindert het verlangen naar alcohol. Antabuse is een ander medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van alcoholisme. Het veroorzaakt vervelende bijwerkingen als er alcohol wordt gedronken binnen veertien dagen nadat het middel is ingenomen. Counseling of steungroepen zijn vaak langdurig nodig om te helpen nuchter te blijven.

Alcoholisme en alcoholmisbruik kunnen levensbedreigend worden als ze niet behandeld worden. Het is nooit te laat om te beginnen met het proces van interventie, ontgifting en rehabilitatie om een probleemdrinker te helpen de controle over hun gezondheid en hun leven terug te krijgen.

Als je wilt zien welke behandelingsfaciliteiten voor alcoholisme er zijn, kun je online zoeken naar een USA-behandelcentrum voor alcoholmisbruik bij jou in de buurt. Als herstel van alcohol een prioriteit wordt in jouw leven of het leven van iemand om wie je geeft, zoek dan een alcoholverslaving behandelingsprogramma dat de zorgzame en professionele alcoholisme behandeling kan bieden die de probleemdrinker echt verdient.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights