google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Grenzen en verslavingen

14 dec 2023

Velen van ons hebben moeilijke relaties meegemaakt met iemand of met meerdere mensen die verslaafd waren aan alcohol, drugs, gokken of een ander ongezond streven. Hoe kunnen we omgaan met deze moeilijke relaties, ze vroegtijdig herkennen en zulke relaties in de toekomst voorkomen?

Mijn eigen lieve moeder was helaas alcoholist. Op een dag realiseerde ik me iets heel belangrijks:

Dat je van iemand houdt, betekent niet dat het gezond is om bij die persoon in de buurt te zijn.

Het is enorm nuttig in het leven om te leren je gevoelens voor iemand te scheiden van je begrip van wat wel of niet gezond is om bij in de buurt te zijn. We hebben zowel liefde (of op zijn minst sympathie) als een gezonde dynamiek nodig om een relatie te kunnen voortzetten. Als beide niet aanwezig zijn, dan kan de relatie je vreselijk ongelukkig maken, of zelfs je gezondheid, vertrouwen en veiligheid vernietigen.

Ironisch genoeg is het ook beter voor hen om uit elkaar te gaan als ze niet willen werken aan het onder controle krijgen van hun verslaving. De relatie in stand houden terwijl hun verslaving ongecontroleerd doorgaat, moedigt hun verslaving aan om door te gaan. Het heeft voor hen geen betekenis om met hen te discussiëren over hun verslaving, want ze kunnen verslaafd blijven en zich slecht gedragen en toch hun relatie met jou houden. Misschien help je zelfs om hen te steunen, dus waarom zouden ze stoppen? Het is een verslaving, dus het is krachtig.

Als je een relatie hebt gehad met iemand die verslaafd is, zou het heel nuttig voor je zijn om nu je persoonlijke grenzen te bepalen, zodat je de kwestie met een helder hoofd kunt aanpakken als het weer gebeurt.

Hier zijn enkele suggesties voor gedrag dat niet acceptabel is in jullie relaties:

Als ze geld van je lenen om hun verslaving te betalen, of geld van je lenen om hun behoeften te betalen omdat ze hun eigen geld aan hun verslaving hebben uitgegeven.

Als ze door hun verslaving zichzelf niet financieel kunnen onderhouden.

Op wat voor manier dan ook liegen om de waarheid over hun activiteiten te verdoezelen.

Op wat voor manier dan ook wreed of gewelddadig tegen je zijn, terwijl ze dronken of nuchter zijn.

Eigendommen beschadigen of reputatieschade veroorzaken.

Lang afwezig zijn of je grote zorgen bezorgen.

Levens op het spel zetten door te drinken en te rijden.

Als je je in een situatie bevindt waarin je partner, familielid of vriend verslaafd is, pak dit dan onmiddellijk aan. Voor het beste succes, laat het niet zo doorgaan.

Je moet een ultimatum stellen met consequenties. Ik raad je ten zeerste aan om hen te vertellen dat ze moeten deelnemen aan een georganiseerd hulpprogramma voor hun verslaving, of dat je alle steun stopzet, je relatie met hen beëindigt totdat ze hun verslaving onder controle hebben en dat je niet meer met hen samenwoont. Als je kunt, organiseer dan andere dierbaren om dezelfde boodschap op hetzelfde moment te geven, want dat zal effectiever zijn.

Dit zijn erg moeilijke situaties, maar onthoud twee dingen: Je helpt zowel jezelf als hen als je zorgt voor je eigen emotionele en veiligheidsbehoeften, en alleen omdat je van iemand houdt, betekent niet dat het gezond is om bij hen te zijn. Als ze verslaafd zijn, hou dan op afstand van ze.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights