google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Hoe afkickcentra helpen bij het herstel van verslaving

14 dec 2023

Alcoholverslaving is een ernstige ziekte. Niet alleen kan het een gezin verscheuren en leiden tot financiële ondergang, het kan ook leiden tot de vroegtijdige dood van de alcoholist. Daarom is het van vitaal belang dat mensen die aan deze ziekte lijden onmiddellijk hulp zoeken. Zonder hulp is het bijna onmogelijk voor iemand met een alcoholverslaving om te herstellen en terug te keren naar een normaal, gezond leven.

* Het juiste alcoholafkickcentrum kiezen

Een alcohol afkickcentrum is de beste bron voor iemand die hulp zoekt bij het herstel van een verslaving. Daarom is het nodig om te bepalen welk type afkickcentrum het beste past bij de behoeften van de persoon.

Er zijn twee vormen van hulp die iemand met een alcoholverslaving kan krijgen van een afkickcentrum: intramuraal en extramuraal. Bij een klinische behandeling blijft de patiënt op het terrein van het afkickcentrum. Bij ambulante behandeling daarentegen kan de persoon doorgaan met zijn of haar gewone leven, terwijl hij of zij zich toch meldt bij het afkickcentrum voor hulp en begeleiding. De meeste afkickcentra bieden beide vormen van behandeling aan.

* De steun van een alcoholafkickcentrum

Ongeacht het soort programma dat de persoon met een alcoholverslaving volgt, de basis van alcohol afkicken blijft hetzelfde. In alle gevallen worden de verslaving en andere moeilijkheden waarmee de patiënt te maken heeft vertrouwelijk behandeld. Daarnaast omvat het afkickcentrum vijf hoofdonderdelen: een medische evaluatie, een psychologische evaluatie, therapie, detox en uitgebreide zorg.

* De medische evaluatie

De medische evaluatie die wordt uitgevoerd door het alcohol afkickcentrum is bedoeld om het personeel te helpen bij het identificeren van eventuele lichamelijke problemen van de persoon met een alcoholverslaving. Vaak worden deze lichamelijke problemen juist veroorzaakt door de alcoholverslaving. Problemen met de lever kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan als gevolg van de verslaving. Nadat de medische problemen zijn vastgesteld, kan het personeel van het afkickcentrum eraan werken om de patiënt weer lichamelijk gezond te maken.

Het verbeteren van de lichamelijke gezondheid van de patiënt is een belangrijk onderdeel van het herstel van verslaving. Er is namelijk een holistische aanpak nodig om een verslaafde weer op weg te helpen naar herstel. Dit omvat het zorgen voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van de patiënt. Zonder deze drieledige aanpak is de kans groter dat de patiënt faalt in het proces van herstel.

* De psychologische evaluatie

De psychologische evaluatie geeft het personeel van het afkickcentrum ook een heleboel belangrijke informatie over de patiënt. De psychologische evaluatie helpt het team om de patiënt beter te begrijpen. Daarnaast kan het team van specialisten bepalen of de persoon die lijdt aan alcoholverslaving ook kampt met bepaalde psychologische problemen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat iemand die lijdt aan alcoholverslaving ook depressief is. Als dit het geval is, zal het programma dat ontwikkeld is om de patiënt te helpen ook een plan bevatten om dit probleem aan te pakken.

* Therapie

Over het algemeen biedt een afkickcentrum zowel groeps- als individuele therapie aan zijn patiënten. De groepstherapie is bedoeld om de persoon met een alcoholverslaving steun te geven van anderen die dezelfde moeilijkheden ervaren. Het kunnen delen in de strijd met mensen die het echt begrijpen maakt het proces voor een patiënt vaak gemakkelijker om mee om te gaan.

Niettemin is individuele begeleiding ook van cruciaal belang voor het herstel van de verslaving. De mogelijkheid hebben om één op één te werken met een begeleider helpt de patiënt om zijn of haar eigen individuele conflicten te verwerken. Door middel van individuele therapie kan de patiënt in het reine komen met zijn of haar verslaving en werken aan manieren om deze op te lossen door het stellen van individuele doelen.

* Ontgifting

Naast de medische en lichamelijke evaluaties ondergaan patiënten van afkickcentra voor alcohol over het algemeen een 24 uur durende ontgiftings- en ontwenningsperiode onder medisch toezicht. Tijdens deze periode moet de patiënt het zonder alcohol stellen. Voor veel patiënten die kampen met alcoholverslaving kan dit de langste periode zijn waarin ze geen alcohol hebben gedronken.

De ontgiftingsperiode is moeilijk voor de persoon die lijdt aan alcoholverslaving omdat het gepaard gaat met extreme ontwenningsverschijnselen. Deze symptomen eisen zowel lichamelijk als geestelijk hun tol van de patiënt. Daarom biedt een alcoholafkickcentrum ook nauwlettend toezicht op de patiënt en hulp tijdens deze periode.

* Uitgebreide zorg

Uitgebreide zorg, ook wel nazorg genoemd, is van vitaal belang voor het succes van het herstel. Door middel van een uitgebreid zorgprogramma blijft de patiënt ondersteuning en hulp krijgen van het alcohol afkickcentrum nadat hij/zij is vrijgelaten uit het intensievere alcohol afkickprogramma.

Programma’s voor uitgebreide zorg zijn ontworpen om het succes van de patiënt bij het herstel van alcoholverslaving te volgen. Om dit op de juiste manier te doen, waakt het programmapersoneel over de patiënt om er zeker van te zijn dat hij of zij de nieuwe vaardigheden gebruikt die hij of zij heeft opgedaan tijdens het afkicken. De specialist voor uitgebreide zorg kan bijvoorbeeld met de patiënt samenwerken om er zeker van te zijn dat hij of zij uit de buurt blijft van bepaalde groepen mensen die aanzetten tot drinken. Of de specialist voor langdurige zorg kan controleren of de patiënt de juiste weerstandsvaardigheden gebruikt. Zonder een sterk uitgebreid zorgprogramma kan de patiënt gemakkelijk terugvallen in de cyclus van misbruik.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights