google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Overspel als seksuele verslaving: Moet je getrouwd blijven?

14 dec 2023

Vaak weet de echtgenoot of partner van een seksueel verslaafd persoon intuïtief van de verslaving en de worsteling die zijn/haar partner heeft met het gedrag.

De partner “voelt” vaak mee met zijn/haar partner en twijfelt tussen in het huwelijk blijven of het huwelijk verlaten.

Als je voor dit dilemma staat of als je iemand kent die voor dit dilemma staat, dan zijn hier een aantal gerichte vragen om je te helpen sneller door het besluitvormingsproces heen te komen:

1. Wil je het huwelijk echt redden of ben je gewoon uitgeput? Lijkt het veel gemakkelijker om het gekke gedrag dat je met hem hebt gewoon te accepteren en te tolereren? Ben je emotioneel gefrituurd en zie je hem confronteren met je gevoelens en gedachten aan het beëindigen van het huwelijk als springen in nog meer emotionele onrust?

2. Wil je het huwelijk echt redden of denk je dat je moet volhouden om religieuze, morele of andere redenen? De meeste echtgenoten die samenwerken met mensen die geen nee kunnen zeggen, zijn heel gewetensvolle mensen. Ben jij dat? Wil jij het juiste doen? Ben je bereid om de vernedering te blijven voelen en de gevaren onder ogen te blijven zien omdat je gelooft dat je in het huwelijk moet blijven? Dicteren overtuigingen in plaats van praktische en persoonlijke zorgen je beslissingen?

3. Wil je het huwelijk echt redden of geloof je dat je moet blijven om de kinderen te beschermen? Denk je dat jij de enige echtgenoot bent die voor de kinderen kan zorgen? (Dat kan zijn.) Of misschien geeft je echtgenoot heel veel om de kinderen en is hij of zij een goede ouder. (Dat kan ook.) Denk je dat het beëindigen van het huwelijk het leven van je kinderen onmetelijk zou verslechteren? Vrees je voor hun welzijn als je zijn gedrag confronteert?

4. Wil je het huwelijk echt redden of zie je absoluut geen uitweg en berust je in dit huwelijk? Je kunt een sterk en doordringend gevoel hebben dat je vastzit. Je kunt geloven dat je alles hebt geprobeerd en dat het in ieders belang is om te blijven waar je bent. Koppel je vermoeidheid aan je gevoel van vastzitten en je kunt veel teleurstelling en pijn verdragen omwille van het huwelijk.

5. Wil je het huwelijk echt redden of zie je jezelf als niet in staat om eruit te komen? Je gevoel van eigenwaarde kan op een dieptepunt zijn. Je ziet jezelf misschien als niet in staat om opnieuw te beginnen, niet in staat om een nieuwe relatie aan te gaan, niet in staat om de overgang naar een nieuw leven te maken en niet in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. Het is niet ongewoon voor de echtgenoot van iemand die geen nee kan zeggen om haar gevoel van waardigheid en zelfrespect te verliezen terwijl hij probeert te controleren, intimideren en dicteren.

6. Wil je het huwelijk echt redden of moet je hem beschermen? Zie je verder dan zijn basisleegte en angst? Het is er en je weet het? Misschien ben je bang voor wat er met hem kan gebeuren als je inderdaad weggaat? Zal hij het aankunnen? Welke destructieve weg zal hij dan inslaan? Dus je houdt vol, je bewust van zijn onderliggende pijn en je hoopt dat het op een dag aangepakt zal worden.

7. Wil je het huwelijk echt redden of leef je in de angst dat je gevaar loopt als je over weggaan praat? Misschien krijg je te maken met geweld? Misschien krijg je te maken met het emotionele spel op een nieuw niveau van intensiteit? Lijkt het verstandiger om je in te houden, de confrontatie niet aan te gaan, geen stappen te zetten in de richting van verandering uit angst voor wat hij zou kunnen zeggen of doen? Voel je je soms bevroren van angst?

8. Wil je het huwelijk echt redden of heb je niet nagedacht over hoe je opnieuw zou kunnen beginnen? Dit is iets anders dan de angst om opnieuw te beginnen. Misschien was je leven zo om hem of de zorg voor je kinderen gewikkeld dat je niet of nauwelijks aan jezelf hebt gedacht. Heb je nagedacht over je verlangens, je vaardigheden, je dromen, je hoop en je toekomst los van hem? Of, los van je kinderen?

Neem de tijd om deze vragen serieus en doordacht te beantwoorden. Als je dat doet, kun je een nieuwe vrijheid ervaren om op nieuwe manieren te handelen en te bewegen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights