google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Verslaving aan gevoelloosheid

14 dec 2023

Linda zat tegenover me op een van mijn vijfdaagse Inner Bonding Intensives. Ze had besloten de Intensive bij te wonen omdat haar depressie, die haar al jaren plaagde, niet hielp met medicijnen of met de vele vormen van therapie die ze had geprobeerd.

Terwijl ze tegenover me zat en me vertelde over haar verleden en haar depressie, had ik het gevoel dat ik bij iemand zat die zichzelf in een doos had gestopt en de deur dicht had gedaan. Er ging een gevoel van leegte en gevoelloosheid van haar uit.

“Linda,” vroeg ik haar. “Wanneer voelde je voor het eerst die gevoelloosheid die ik van je voel komen?”

Linda begon te huilen. “Ik was 9 jaar oud toen mijn oom me seksueel misbruikte. Hij en mijn tante woonden een paar straten van ons huis. Ik ging op bezoek bij mijn tante en zij was niet thuis maar mijn oom wel, wat nog nooit eerder was gebeurd. Hij zei dat ik het aan niemand mocht vertellen, maar ik rende naar huis en vertelde mijn moeder wat hij me had laten doen. Hoe traumatisch het seksueel misbruik ook was, ik was net zo getraumatiseerd toen mijn moeder me niet geloofde en me strafte voor het liegen. Ik voelde me zo kapot en alleen. Vanaf dat moment veranderde alles voor mij. Daarvoor was ik een gelukkig meisje dat het goed deed op school. Daarna kan ik me niet herinneren dat ik me gelukkig voelde en mijn cijfers bleven maar naar beneden gaan.”

“Linda, er is een ongelooflijk pijnlijk gevoel dat je voelde toen je oom je misbruikte en toen je moeder je niet geloofde en je strafte. Je was te jong om met dit gevoel om te gaan, dus je deed het beste wat je kon doen, namelijk je afsluiten en verdoven. Onze taal heeft geen goed woord voor dit gevoel. De woorden die het dichtst in de buurt komen zijn liefdesverdriet en intense eenzaamheid.”

“Ja,” zei Linda. Dat is het gevoel. Ik herinner me hoe overweldigd ik me voelde door dat gevoel. Ik had het gevoel dat als ik het bleef voelen ik dood zou gaan of gek zou worden, dus ik sloot het af door het te verdoven.”

“Klopt. Maar nu, als volwassene, kun je de gevoelens van eenzaamheid en liefdesverdriet wel aan, maar toch vermijd je ze nog steeds. Door ze te vermijden door ze uit te schakelen, verstik je je ware Zelf, je kernzelf. En zo raak je uiteindelijk depressief. We zullen altijd depressief worden als we een deksel op onszelf leggen om gevoelens te vermijden waarvan we denken dat we ze niet aankunnen.”

“Maar ik denk nog steeds dat ik die gevoelens niet aankan.”

“Linda, ben je bereid om uit te zoeken of dat waar is?”

“Ja.”

“Sluit je ogen en breng je focus in je lichaam. Stel je de 9-jarige voor die je was. Laat jezelf die vreselijke dag herinneren en laat jezelf herinneren hoe je je voelde om misbruikt te worden en vervolgens niet geloofd en gestraft te worden. Stel je voor dat je een volwassene bent die jezelf vasthoudt als een 9-jarige, die haar gelooft en toestaat dat ze huilt terwijl jij haar troost. Adem in de gevoelens, erken het liefdesverdriet en de eenzaamheid en breng diepe liefde en compassie naar je 9-jarige.”

Linda hield een knuffeldier vast dat haar innerlijke kind voorstelde, terwijl ze haar 9-jarige ongeveer 5 minuten vasthield en wiegde.

“Linda, wat gebeurt er met je gevoelens?”

“Ik voel me veel beter, veel lichter. Ik heb die gevoelloosheid nu niet. En ik voel me nu niet depressief!”

“Dus door je gevoelens van liefdesverdriet en eenzaamheid te erkennen, te omarmen en in compassie te bewegen, zijn ze door je heen bewogen. Je KAN deze gevoelens beheersen. Je hoeft ze niet langer te vermijden door ze te verdoven.”

Linda was verslaafd geraakt aan gevoelloosheid als haar manier om met haar gevoelens om te gaan, maar toen ze eenmaal leerde om er met compassie bij te zijn, had ze de gevoelloosheid niet meer nodig. Een paar maanden na de Intensive hoorde ik van haar en ze voelde zich nog steeds licht en gelukkig, zonder enig teken van depressie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights