google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Verslaving aan perfectie

14 dec 2023

De volgende e-mail werd me toegestuurd door Karen, een lid van onze website:

“Zonder duidelijke reden voelde ik me vanmorgen angstig en depressief. Ik keek ernaar en realiseerde me dat de valse overtuiging die dit alles veroorzaakt was dat ik perfect moet zijn om mezelf toe te staan geluk te voelen. Toch zijn er zoveel voorwaarden om perfect te zijn dat het bijna onmogelijk is om dat te bereiken. Toch heb ik mezelf soms gedreven om ‘perfect’ te zijn en ontdekte dat het geluk dat daaruit voortvloeide ongeveer 2 seconden duurde en ik uitgeput was.

“De laatste tijd zit uitstelgedrag ook op de een of andere manier in dit raadsel. Misschien probeer ik dingen niet eens omdat ik weet dat als het niet perfect is, ik er toch geen waarde aan hecht. Het grootste deel van mijn leven heb ik door mijn kritisch geïnspireerde gedrevenheid geweldige dingen bereikt (waaronder het openen van mijn eigen bedrijf in L.A.). Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat als ik mezelf niet bekritiseer en straf, ik nooit ergens naartoe zal gaan of iets zal doen. Maar de waarheid is dat ik op dit moment niet echt productief ben. Er moet een andere manier zijn!”

Perfect willen zijn is een vorm van controle. Het gekwetste, kritische deel van ons gelooft dat: “Als ik perfect ben (wat dat ook moge betekenen!) dan zullen mensen me aardig vinden, van me houden, me bewonderen, me goedkeuren, aandacht aan me besteden of me valideren. Dan zal ik me waardig voelen. Ik kan bepalen hoe mensen zich over mij voelen door perfect te zijn.” De behoefte om te controleren hoe mensen zich over ons voelen komt voort uit anderen verantwoordelijk maken voor het bepalen van onze waarde. De valse overtuiging is dat als iemand je leuk vindt, dat je dan waardig bent en dat je dan gelukkig kunt zijn. Maar, zoals Karen zei, “het daaruit voortvloeiende geluk duurt ongeveer 2 seconden en dan ben ik uitgeput.” Perfect proberen te zijn is uitputtend en de goede gevoelens zijn van korte duur.

Bovendien leidt het perfect moeten zijn om goedkeuring te krijgen vaak tot uitstelgedrag. De angst voor afkeuring en falen als je niet perfect bent, kan zo groot zijn dat het je tegenhoudt om de actie te ondernemen die je moet ondernemen. Jezelf veroordelen om dingen “perfect” te doen werkt vaak averechts en leidt tot verlamming in plaats van creativiteit en productiviteit, zoals bij Karen.

Karen zegt: “Er moet een andere manier zijn!” Er is inderdaad een andere manier – een veel betere manier.

Als je besluit om je eigen waarde te bepalen in plaats van die cruciale verantwoordelijkheid aan anderen te geven, dan stop je met je zorgen te maken over wat anderen van je denken en vinden. Het probleem is dat voor de meesten van ons, onze ouders en andere volwassenen onze waarde hebben bepaald toen we jong waren. Natuurlijk zagen we dat volwassenen de autoriteit hadden om dat te doen. Toen we ouder werden, gaven we onze leeftijdsgenoten de autoriteit om ons te definiëren. Maar op een gegeven moment moeten we overschakelen van anderen die de autoriteit hebben om onze waarde te definiëren naar onze eigen hogere, wijze zelf of spirituele Begeleiding die de autoriteit heeft.

Daarnaast moeten we onze waarde niet meer definiëren op basis van uiterlijke kwaliteiten, maar op basis van innerlijke, intrinsieke zielskwaliteiten. Zolang je waarde gebaseerd is op prestaties, zul je je zorgen maken over resultaten. Maar als je waarde gebaseerd is op je intrinsieke kwaliteiten van zorgzaamheid, compassie, goedheid, empathie en vreugde, dan staat het nooit op het spel wat betreft je prestaties. Dit geeft je de vrijheid om in vrijheid en vreugde te creëren en te produceren, wetende dat je alle fouten van de wereld kunt maken en toch waardig bent. Perfectie komt nooit in beeld als je prestaties een vreugdevolle uitdrukking zijn van je intrinsieke waarde, in plaats van een vorm van controle over wat anderen van je denken en voelen.

Wanneer je je openstelt om met een hogere autoriteit te leren over je ware, intrinsieke waarde en de schoonheid en het wonder van je prachtige essentie omarmt, zul je stoppen met denken over perfectie en zul je stoppen met denken over prestaties en wat anderen van je vinden. Je zult weten dat je al “perfect” bent in je essentie en dat je niets hoeft te bewijzen.

Wanneer je weet dat je waarde intrinsiek is in plaats van gebaseerd op je prestaties, wordt het leven zoveel gemakkelijker en minder vermoeiend. In plaats van dat je verslaving aan perfectie je immobiliseert, ben je vrij om jezelf volledig uit te drukken en je gaven en talenten te manifesteren. Jezelf creatief en productief uiten wordt leuk in plaats van angstig!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights