google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Verslaving aan roem en beroemdheid

14 dec 2023

Vraag:

Zijn Narcisten verslaafd aan beroemd zijn?

Antwoord:

Jazeker. Dit is verreweg hun belangrijkste drijfveer. Beroemd zijn heeft een paar belangrijke functies: het geeft de narcist macht, voorziet hem van een constante bron van Narcistische Toevoer (bewondering, adoratie, goedkeuring, ontzag) en vervult belangrijke Ego-functies.

Het beeld dat de narcist projecteert wordt naar hem teruggeslingerd, weerspiegeld door degenen die aan zijn beroemdheid of roem worden blootgesteld. Op deze manier voelt hij zich levend, zijn bestaan wordt bevestigd en hij krijgt een gevoel van duidelijke grenzen (waar de narcist eindigt en de wereld begint).

Er is een reeks narcistische gedragingen die typisch zijn voor het najagen van beroemdheid. Er is bijna niets dat de narcist nalaat te doen, bijna geen grenzen die hij aarzelt te overschrijden om bekendheid te verwerven. Voor hem bestaat er niet zoiets als “slechte publiciteit”, waar het om gaat is om in de publieke belangstelling te staan.

Omdat de narcist evenzeer geniet van alle soorten aandacht en net zo graag gevreesd als geliefd is, vindt hij het bijvoorbeeld niet erg als er iets verkeerds over hem wordt gepubliceerd (“zolang ze mijn naam maar correct spellen”). De enige slechte emotionele periodes van de narcist zijn tijdens periodes van gebrek aan aandacht, publiciteit of blootstelling.

De narcist voelt zich dan leeg, uitgehold, verwaarloosbaar, vernederd, toornig, gediscrimineerd, achtergesteld, verwaarloosd, onrechtvaardig behandeld enzovoort. In eerste instantie probeert hij aandacht te krijgen van steeds kleiner wordende referentiegroepen (“aanbod schaal omlaag”). Maar het gevoel dat hij compromissen sluit, knaagt aan zijn toch al kwetsbare gevoel van eigenwaarde.

Vroeg of laat barst de veer. De narcist beraamt, beraamt, plant, spant samen, denkt na, analyseert, synthetiseert en doet wat nog meer nodig is om de verloren exposure in de publieke belangstelling terug te winnen. Hoe meer hij er niet in slaagt om de aandacht van de doelgroep (altijd de grootste) te krijgen, hoe gedurfder, excentrieker en buitenissiger hij wordt. Een vastberaden besluit om bekend te worden wordt omgezet in vastberaden actie en vervolgens in een paniekerig patroon van aandachtzoekend gedrag.

De narcist is niet echt geïnteresseerd in publiciteit op zich. Narcisten zijn misleidend. De narcist lijkt van zichzelf te houden en in werkelijkheid verafschuwt hij zichzelf. Op dezelfde manier lijkt hij geïnteresseerd te zijn in het worden van een beroemdheid en in werkelijkheid is hij bezig met de REACTIES op zijn roem: mensen kijken naar hem, merken hem op, praten over hem, debatteren over zijn daden, daarom bestaat hij.

De narcist “jaagt en verzamelt” de manier waarop de uitdrukkingen op de gezichten van mensen veranderen als ze hem opmerken. Hij plaatst zichzelf in het middelpunt van de belangstelling, of zelfs als een controversieel figuur. Hij pest voortdurend en herhaaldelijk zijn naasten in een poging zichzelf ervan te verzekeren dat hij zijn roem, zijn magische aanraking, de aandacht van zijn sociale omgeving niet verliest.

De narcist is echt niet kieskeurig. Als hij beroemd kan worden als schrijver schrijft hij, als hij zakenman is doet hij zaken. Hij wisselt met gemak en zonder wroeging van het ene gebied naar het andere omdat hij in al die gebieden aanwezig is zonder overtuiging, behalve de overtuiging dat hij beroemd moet (en verdient) te worden.

Hij beoordeelt activiteiten, hobby’s en mensen niet op het plezier dat ze hem geven, maar op hun nut: kunnen ze hem wel of niet bekend maken en zo ja, in welke mate. De narcist is eenzijdig ingesteld (om niet te zeggen obsessief). Zijn wereld is zwart (onbekend zijn en geen aandacht krijgen) en wit (beroemd zijn en gevierd worden).

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights