google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Verslaving aan zelfoordeel

14 dec 2023

“Ik ben zo’n eikel. Hoe heb ik dat kunnen zeggen?”
“Ik ben een loser. Ik kom nooit ergens.”
“Ik ben zo dom. Ik had dit nu al moeten leren.”
“Ik pas er niet bij. Ik hoor niet bij deze mensen.”
“Ik zal nooit goed genoeg zijn. Ik zal het nooit goed genoeg doen.”
“Ik ben blijvend emotioneel beschadigd. Ik zal nooit goed worden.”
“Niemand zou van me kunnen houden. Ik ben niet beminnelijk.”

.. en ga zo maar door.

Ben je je bewust van je zelfoordelen? Ben je je bewust van hoe vaak je jezelf beoordeelt als slecht, verkeerd of ontoereikend? Ben je je bewust van hoe je je uiteindelijk voelt als gevolg van je zelfoordelen?

In mijn counselingwerk met mensen merk ik dat zelfoordelen een van de belangrijkste oorzaken zijn van angst, woede, bezorgdheid en depressie. Toch realiseren de meeste mensen zich niet dat deze pijnlijke gevoelens het gevolg zijn van hun eigen gedachten, hun eigen zelfoordelen. Meestal, als ik een angstige cliënt vraag waarom ze zich angstig voelen, vertellen ze me dat het komt door iets dat hen is overkomen. Meestal geloven ze dat een gebeurtenis of een persoon hun angst heeft veroorzaakt. Maar als ik ze vraag wat ze denken dat de oorzaak van hun angst zou kunnen zijn, vertellen ze me een zelfoordeel zoals: “Ik krijg dit nooit voor elkaar”, of ze projecteren hun eigen oordeel op mij en zeggen tegen zichzelf: “Margaret vindt me niet aardig” of “Margaret wordt ongeduldig met me”. Als ze over zichzelf oordelen of verzinnen dat ik over hen oordeel, worden ze angstig. Er gebeurt eigenlijk niets dat hun angst veroorzaakt, behalve hun eigen gedachten.

Als je ze erop wijst dat zij hun angst veroorzaken met hun zelfoordeel, dan hoeft dat oordeel niet per se te stoppen. Dit komt omdat zelfoordelen vaak een verslaving is. Een verslaving is gewoontegedrag dat bedoeld is om je te beschermen tegen pijn. Wat is de pijn waartegen zelfoordelen bedoeld zijn?

Over het algemeen is de hoop van zelfoordeel bescherming tegen afwijzing en mislukking. De valse overtuigingen zijn: “Als ik mezelf beoordeel, dan zullen anderen me niet beoordelen en afwijzen. Ik kan veilig zijn voor het oordeel van anderen door eerst mezelf te beoordelen,” of “Als ik mezelf beoordeel, kan ik mezelf motiveren om dingen goed te doen en te slagen. Dan zal ik me veilig voelen en geliefd en geaccepteerd worden door anderen.”

Maar net zoals een kind het op school veel beter doet met aanmoediging dan met kritiek, zo doen wij dat als volwassenen ook. Kritiek heeft de neiging om ons bang te maken en te immobiliseren. In plaats van ons te motiveren, creëert het vaak zoveel angst dat we verstijven en niet in staat zijn om de juiste actie voor onszelf te ondernemen. Meer zelfveroordeling volgt op het gebrek aan actie, wat resulteert in meer angst en immobilisatie, totdat we een situatie creëren waarin we helemaal vastzitten en ons ellendig voelen.

De uitweg is om je bewust te worden van de gevoelens van angst, bezorgdheid, woede of depressie en je dan af te vragen: “Wat heb ik mezelf net verteld dat dit gevoel creëert?” Als je je eenmaal bewust bent van het zelfoordeel, kun je jezelf vervolgens afvragen: “Weet ik zeker dat wat ik mezelf vertel waar is?” Als je er niet 100% zeker van bent dat wat je jezelf vertelt waar is, kun je je hogere, wijze zelf of een spirituele bron van wijsheid vragen: “Wat is de waarheid?” Als je er echt voor open staat om over de waarheid te leren, zal de waarheid in je geest opduiken, en die zal veel anders zijn dan wat je jezelf hebt verteld.

Bijvoorbeeld: “Ik ben zo’n eikel. Hoe heb ik dat kunnen zeggen?” wordt “We maken er allemaal wel eens een zooitje van. Het is oké om fouten te maken – dat hoort bij het mens zijn. Een fout maken betekent niet dat je een eikel bent.” Als we ons openstellen voor de waarheid, ontdekken we een vriendelijke en compassievolle manier om tegen onszelf te praten, een manier waardoor we ons geliefd en veilig voelen in plaats van angstig, boos of depressief.

Verslavingen zijn altijd een uitdaging om op te lossen, en een verslaving aan zelfoordelen is daarop geen uitzondering. Wees dus mild voor jezelf en veroordeel jezelf niet omdat je jezelf beoordeelt! Het kost tijd en toewijding om je bewust te worden van je zelfoordelen en om te leren vriendelijk te zijn voor jezelf, maar het eindresultaat is de moeite waard!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights