google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Selecteer een pagina

Verslaving: Wanneer gokken een probleem wordt

18 sep 2023

Hoewel de meeste mensen genieten van casino gokken, sportweddenschappen, loterij en bingo spelen voor het plezier en de opwinding die het biedt, kunnen anderen gokken ervaren als een verslavende en afleidende gewoonte. Statistieken tonen aan dat, hoewel 85 procent van de volwassen bevolking in de VS jaarlijks geniet van een of andere vorm van gokken, tussen de 2 en 3 procent van hen een gokprobleem ontwikkelt en 1 procent van hen wordt gediagnosticeerd als pathologische gokker.

Waar trek je de grens tussen onschuldig gokken en probleemgokken? Hoe weet je of jij of je vriend dwangmatige gokkers zijn? Hier vind je antwoorden op deze vragen en andere vragen over probleemgokken en gokverslaving.

Wat betekent probleemgokken?

Probleemgokken of compulsief gokken wordt gedefinieerd als een oncontroleerbare drang om te gokken ondanks het destructieve effect van gokken op het leven van de gokker en ondanks gevoelens van schuld en wroeging. Probleemgokken heeft vaak een negatief effect op de financiële toestand, relaties en het dagelijks leven van de gokker. Ernstige gevallen van probleemgokken kunnen worden gedefinieerd als pathologisch gokken.

Ben ik een dwangmatige gokker?

1) Gok je tot je laatste cent op is?
2) Gok je om je vroegere verliezen of schulden terug te winnen?
3) Heb je ooit geld moeten lenen om te kunnen blijven gokken?
4) Heb je door je gokgewoonte ooit tegen je vrienden of familie moeten liegen?
5) Heb je ooit werk of een andere verplichting overgeslagen om te gaan gokken?
6) Heb je de neiging om te gokken om je persoonlijke problemen te vergeten of om gelukkige gelegenheden te vieren?
7) Heeft gokken een negatieve invloed op je dagelijks leven of relaties?

Als je minstens één van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, dan heb je een probleem.

Kan iedereen een gokverslaafde worden?

In theorie wel. Elke gokker kan een gokprobleem ontwikkelen, ongeacht het soort gokken waarmee hij bezig is, de hoeveelheid geld en tijd die hij besteedt aan gokken. Onderzoeken tonen aan dat gokautomaten in bars en winkels de meest verslavende vorm van gokken zijn, terwijl loterijtrekkingen en bingospellen zich aan de andere kant van de schaal bevinden. Gokverslaving is een emotioneel probleem; de symptomen, oorzaken en behandelingen zijn vergelijkbaar met elke andere vorm van verslaving.

Hoe kan ik gokverslaving behandelen?

1) Groepstherapie:
Gamblers Anonymous biedt een zelfhulpprogramma in 12 stappen, vergelijkbaar met het programma voor alcoholverslaafden bij Alcoholics Anonymous. Groepstherapie biedt gokverslaafden ook advies en steun van professionele counselors en andere gokverslaafden in verschillende fases van hun herstelproces. Anonieme Gokkerscentra zijn beschikbaar op meer dan 1200 locaties in het hele land.

2) Individuele therapie:
Cognitieve therapie of gedragstherapie kan gokverslaafden helpen om hun verkeerde denk- en handelingspatronen te identificeren, die hen ertoe aanzetten om dwangmatig te gokken, en om deze te vervangen door controleerbare en gezondere denkpatronen.

3) Psychiatrische medicijnen:
Het is onlangs bewezen dat antidepressieve medicijnen uit de familie van SSRI’s, selectieve serotonine heropnameremmers, effectief kunnen zijn bij de behandeling van gokverslaafden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

google.com, pub-1241282971005093, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Geverifieerd door MonsterInsights